$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

זהות במלכודת: שני הצדדים של מסוט אוזיל

מפגש שנוי במחלוקת עם נשיא טורקיה, ארדואן, הפך את מסוט אוזיל מגיבור למוקצה בגרמניה וגרם לנסיגה בקריירה מבטיחה. כעת הוא חוזר למקורות בתקווה לשקם אותה

ברק צינמון
ברק צינמון  25.01.21 - 17:13

הוא נראה אפתי, אבל הוא גם מלא בתשוקה. יש הסבורים כי הוא אדם אנוכי, אבל פעולותיו למען הקהילה הוכיחו אחרת. אנשים רבים סולדים ממנו, אך לא מעט גם מעריצים אותו באדיקות. מסוט אוזיל הוא אחד הדמויות המורכבות בכדורגל העולמי בעשור האחרון. כיאה לאדם שאמביוולנטיות היא שמו השני, יש לכוכב שתי זהויות שמסיבות לו אושר, אך גם הופכות את חייו לסרט טורקי. "יש לי שני לבבות, אחד גרמני ואחד טורקי״, סיפר אוזיל אחרי שפרש ביגון מנבחרת גרמניה בקיץ 2018.

לצד או בשל המורכבות הזו, אוזיל הראה לאורך השנים כי רק דרך חום ואמונה הוא מצליח להציג את גאונותו. כמו פרח מוגן, הוא זקוק לסביבה הנכונה ולתנאים המתאימים אחרת הוא פשוט יכחד. הקשר, שנמצא במסלול התרסקות מאז שנפרד מהמאנשאפט, הבין שהגיע הזמן לחזור לשורשים, ולהתחיל מחדש במקום שעטף אותו באהבה גם בזמנים קשים, הסכים לוותר על חצי השנה האחרונה בחוזהו האסטרונומי בארסנל (7.7 מיליון פאונד), וחתם בפנרבחצ'ה עבור כ-18% ממשכורתו בשלוש השנים הקודמות.

הגעתו הביאה לטירוף שלא נראה מעולם עבור כדורגלן. יותר מ-300,000 אנשים עקבו במתח אחר המסלול של הטיסה שלו מלונדון לאיסטנבול. אפשר היה לראות כי גם עבור אוזיל זה היה רגע מרגש במיוחד. עיניו נצצו בגאווה כשהציג לעולם את הצעיף של קבוצתו החדשה. ״החלום שלי התגשם כי הייתי אוהד של פנרבחצ'ה מגיל צעיר״, גילה הקשר. ״אני מודה לאוהדי הקבוצה, הם תמיד היו שם בשביל לתמוך בי. אני כל כך מאושר״.

כדי להבין איך אוזיל הגיע למצב הנוכחי, מאחד השחקנים הטובים בפרמיירליג למוקצה שארסנל פיללה ליום בו יעזוב, צריך לחזור כמה שנים אחורה. ההתחלה בלונדון לא הייתה יכולה להיות טובה יותר. הכוכב הושווה לזידאן והוליך את התותחנים לתואר ראשון אחרי שמונה שנים קשות. לצד אינספור הבישולים, אוזיל גילה לפרקים חוסר יציבות, ודעיכת הפרויקט של ארסן ונגר שינתה את הנרטיב שלו. למעשה, עזיבתו של הצרפתי וההתרסקות במונדיאל 2018 היו הפתח לתהום העמוק ברמה הספורטיבית, ממנו הוא מתקשה לצאת עד היום.

באותן שנים אוזיל ספג לא מעט ביקורות, אבל הן היו כאין וכאפס לעומת רצח האופי שנעשה לו בגרמניה אחרי ההדחה הכואבת מהמונדיאל. רק ארבע שנים קודם לכן הוא הוליך את הנבחרת לזכייה רביעית בתואר החשוב בכדורגל. ההופעות המופלאות בברזיל הפכו אותו לאחד האנשים האהובים במדינה. רבים ראו באותה נבחרת כסמל וגאווה של שילוב בחברה הגרמנית עם שחקנים כמו סמי חדירה (שורשים טוניסאים), מירוסלב קלוזה ולוקאס פודולסקי (שורשים פולניים), ג'רום בואטנג (שורשים גנאים), שקודראן מוסטאפי (שורשים אלבנים) וכמובן אוזיל.

שבועות ספורים לפני הטורניר ב-2018, אוזיל צולם באירוע גדול בלונדון יחד עם השליט מעורר המחלוקת של טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. חלק ניכר מהציבור בגרמניה לא אהב לראות את השניים יחד. הם האמינו שהוא עומד מאחוריו במסע הבחירות. מדוע זה כל כך הסעיר אותם? היחסים בין ארדואן לגרמניה מעולם לא היו חמים, אם נגיד זאת בצורה עדינה. הנשיא אפילו כינה את המדינה "נאצית" כשאסרה על הפוליטיקאים לבצע עצרות פוליטיות בסמוך לבחירות בטורקיה.

לאחר המפלה בברזיל, אוזיל הפך לשעיר לעזאזל, אך לא רק של האוהדים והתקשורת, אלא גם של דמויות בכירות כמו אולי הנס ולותר מתיאוס. אפילו נשיא התאחדות, ריינהרד גרינדל, סימן אותו כאשם וטען שאסור היה לזמן אותו לטורניר בגלל אותה תמונה עם ארדואן. הוא נפגע, אבל לא נשאר חייב, והזכיר לגרינדל אמירות קשות שלו מהעבר: ״רב תרבותיות היא מיתוס ושקר״, ״תרבות האסלאם נפוצה מדי בערים רבות בגרמניה״. במקביל למסע ההכפשות, הוא הבין שאין מנוס מפרידה והוא פרסם שלושה מכתבים ארוכים, בהם שפך את כל אשר על ליבו. ״אני גרמני כאשר אנחנו מנצחים, אבל מהגר כשאנו מפסידים״, כאב הכוכב.

למען האמת, זו לא הייתה הפתעה גמורה עבורו. הקשיים בחברה הגרמנית החלו מגיל צעיר למדי. למרות שאוזיל בן לדור שלישי של מהגרים בגלזנקירשן, עד גיל חמש הוא דיבר אך ורק טורקית. ״אפילו היום אני צריך להתרכז כשאני מדבר גרמנית״, הודה הכוכב. למזלו, הגאונות שלו עם הכדור פתחה עבורו דלתות רבות בהמשך הדרך וגם הוציאה את משפחתו ממעגל העוני.

על רקע החגיגות יוצאות הדופן באיסטנבול בימים האחרונים, הגיעו גם לא מעט קולות שקיבלו את אוזיל בבוז. כמובן שהקשר הפוליטי היה הראשון שיצוץ, ואנשים רבים טענו שזו האג'נדה המרכזית שנובעת מהמהלך. על אף שארדואן מקושר בימים אלה לבשאקשהיר, לנשיא טורקיה היסטוריה ארוכת שנים עם הצהובים כחולים, ודיווחים רבים טענו ששיחת טלפון עמו גרמה לאוזיל לוותר על הצעה יפה מה-MLS.

להזכירכם, נשיא טורקיה היה השושבין של אוזיל בחתונתו שנערכה לפני שנתיים בבוספורוס. מעבר לכך, העובדה שהפך למשתכר הגדול במועדון למרות המשבר הכלכלי גרמה לזעם, ודיווחים מסוימים טענו כי גורם פוליטי עזר לקבוצה עם העסקה. אותם השערות הסעירו את הציבור במהרה והמילה ״פוליטיקבחצ׳ה״ הפכה לטרנד בטוויטר.

אם לא די בכך, אפילו האמונה שלו באיסלם הועמדה במבחן. פוסט תמים ובו ציטוט של נביא המשוייך לזרם הסלפי התקבל בצורה חלקה אצל חלק מהטורקים, שציפו ממנו להשתמש בנביא המתאים לרקע שלו. במדינה גם נזכרו בפעם שוויתר על הדרכון הטורקי כדי לשחק בנבחרת גרמניה, והאשימו אותו בבגידה במדינה.

עם זאת, הרוב המוחלט בעם הטורקי תומך באוזיל. הגאונות שלו במגרש לצד האקטיביזם החברתי והאהבה הטוטאלית למדינתם הפכו אותו למקור להשראה וסמל לעתיד טוב יותר. כעת, כל מה שנותר הוא שסיפור האהבה יניב תוצאות גם על כר הדשא. אוהדי פנרבחצ׳ה המיוסרים לא זכו בתואר כבר קרוב לשמונה שנים והם יהיו שמחים לקטוע את הרצף השלילי הזה. כרגע הקבוצה במקום השני, שתי נקודות פחות מבשיקטאש.

אוזיל אמנם לא שותף במשחקי רשמי כמעט שנה, את הטאץ' לכדור הוא לא איבד. מאמנו לשעבר בריאל מדריד, ז'וזה מוריניו, סיכם את הייחודיות שלו כשאמר: ״בכל פעם שהוא נוגע בכדור, הכדור מחייך״. כל מה שנותר זה להתרווח בכורסה ולצפות בתחייה מחדש של אחד מהשחקנים המלהיבים שראינו בעשור הקודם.