$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

לשכוח את העבר: 50 שנה למשחק ההיסטורי

הסיפור המלא של המשחק בין מינשנגלאדבך לישראל ב-1970

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט  25.02.20 - 20:46
שפר ז"ל וראשי גלאדבך במשחק חגיגי שנערך בישראל ב-2008 (getty)
שפר ז"ל וראשי גלאדבך במשחק חגיגי שנערך בישראל ב-2008 (getty)

היום לפני חמישים שנה נעשתה היסטוריה: לראשונה מאז הקמת המדינה, קבוצה גרמנית נחתה ושיחקה בישראל. למרות לא מעט התנגדות פוליטית, וגם חששות מאירועים בטחוניים, בורוסיה מנשנגלאדבך נחתה בארץ ושיחקה את משחקה ההיסטורי מול נבחרת ישראל, אותו - כצפוי - ניצחה בקלות 0:6. חמישים שנה אחרי, גלאדבך שיתפה סרטון המתעד את הסיפור המרתק מאחורי המשחק ששבר תקופה ארוכה של איבה.

 

כדי להבין את הקונטקסט, צריך לחזור אחורה. מדינת ישראל הצעירה (בסה"כ בת 22) עדיין סבלה מקשיים ביחסים עם הגרמנים: הסכם השילומים אמנם נחתם בשנות החמישים, אבל לאחר מחאה והתנגדות עזה. יוצאי השואה היוו חלק מרכזי מהאוכלוסיה ששררה בארץ, ורבים מהם החרימו כל תוצרת גרמנית. "עדיין היתה טראומה מהעבר", אומר מרדכי (מוטל'ה) שפיגלר, כוכב נבחרת ישראל באותה תקופה. "לא רצינו לנסוע במכוניות גרמניות, לא רצינו לקחת מהם כסף - אז איך העזנו לשחק נגדם?".

לידתו של המשחק בידידות שבין שני מאמנים: האנס וייסויילר, המאמן הגדול של גלאדבך, ועמנואל שפר ז"ל שאימן אז את נבחרת ישראל. בשל הידידות, השניים החליטו לקבוע משחק ידידות בין שתי הקבוצות על אדמת ישראל. אבל לא רק ההתנגדות הישראלית היוותה מכשול, גם החשש הגרמני. באותה תקופה, היו מספר אירועי טרור בישראל, מה שעורר חשש אצל השחקנים. אולריק לה פברה, הודה: "המשפחות שלנו לחצו. הן חששו שיקרה להן את אותו הדבר".

אלא שאז היתה התערבות ישראלית חיובית. מטוס צבאי נשלח להביא את האימפריה הגרמנית לארץ, הקבוצה נחתה והתקבלה מול אצטדיון בלומפילד, שהיה מלא באוהדים. גינטר נצר, כוכב מינשנגלאדבך, היה נרגש כשאמר: "25 שנה אחרי המלחמה, אותם אנשים שהיה להם עבר בעייתי איתנו, עמדו והריעו לנו. זה היה מדהים". שפיגלר סיכם: "זה מראה מה כדורגל יכול לעשות לאנושות. אני בגיל 10 שנאתי את הגרמנים, ועשרים שנה אחר כך - הפכתי לאוהב גדול, עד היום".