ממש עוד מעט, רחוק מבירת הנגב, הפועל באר שבע תרשום עוד פרק בהיסטוריה האירופית שלה. כשהיא אנדרדוג מובהק, היא תעלה למשחק בסיבוב השלישי של מוקדמות ליגת האלופות - כשתפגוש אימפריה בדמות הכוכב האדום בלגרד. היריבה הסרבית החזקה והמנוסה, חמושה במוחמד אבו פאני ובלויזוס לויזו שמכירים את ב"ש היטב, אמורה על הנייר לעבור את הבאר שבעים - אבל לב"ש יש היסטוריה לא קטנה שבה היא הצליחה להתגבר גם על יריבות שלכאורה חזקות ממנה. לא פעם, היא הצליחה להדהים את אירופה.
אז לפני המשחק החשוב, יצאנו למסע בהיסטוריה האירופית של הקבוצה מבירת הנגב. צריך להודות שההיסטוריה הזו אינה ענפה מדי - ועד עידן אלונה ברקת ואצטדיון טרנר, ברוב המקרים ב"ש סיימה את אירופה בשלבים מוקדמים - לעתים גם עם תבוסות גדולות. ובכל זאת, היא הספיקה לספור חמישה רגעים אירופיים אדירים - מעונה אחת קסומה.
לפני שנתחיל, נזכיר שלושה משחקים ראויים לציון:
26 ביולי 2017 - הפועל ב"ש - לודוגורץ 0:2. הלילה האירופי הגדול האחרון בטרנר; 15 אלף איש מילאו כל פינה באצטדיון הבאר שבעי, וראו שערים של טוני וואקמה (19) ומיכאל אוחנה (79) שסידרו לקבוצה של ברק בכר יתרון מבטיח לקראת הגומלין. בגומלין, ב"ש כבר נקלעה לפיגור של 3:0 - אבל שער של מוחמד גדיר העניק לה את הכרטיס הנכסף לפלייאוף. שם, אגב, היא הודחה ע"י מאריבור.
10 בדצמבר 2020 - הפועל ב"ש - ניס 0:1. משחק שאמנם היה לפרוטוקול, אבל בכל זאת היה ניצחון מכובד. הימים הם ימי הקורונה, והמשחק נערך באצטדיון שלמה ביטוח ללא קהל. חלוץ צעיר בשם רותם חטואל כבש שער ניצחון בדקה ה-72 מול היריבה הצרפתית המכובדת, וב"ש סיימה את הבית שלה בליגה האירופית במקום השלישי.
1 באוקטובר 2020 - הפועל ב"ש - ויקטוריה פלזן 0:1. ההישג האירופי הכי גדול מאז העונה שעוד מעט נדבר בה - הקבוצה של יוסי אבוקסיס, תחת מגבלות הקורונה, הצליחה להגיע לשלב הבתים בליגה האירופית עם הניצחון הביתי על הצ'כים. פנדל אחד של ז'וסוואה בדקה הרביעית הספיק (אז היה רק משחק אחד בנוק אאוט, ולא שניים) - מה שהוביל לחגיגות. אבל כאמור, כל אלה לא הגיעו לשיא של חמשת המשחקים הבאים.
במקום החמישי: 23 באוגוסט, 2016. הפועל ב"ש - סלטיק 0:2 (או: "משחק הכמעט")
כנראה ההחמצה הכי גדולה בהיסטוריה האירופית של הפועל ב"ש. זה היה שלב הפלייאוף של מוקדמות ליגת האלופות, וב"ש חזרה הביתה - לכאורה - עם יתרון שאי אפשר למחוק. היא הפסידה 5:2 בסלטיק פארק, וידעה שהדרך היחידה להופעה היסטורית בשלב הבתים - תגיע דרך ניצחון סנסציוני של 0:3. אבל בטרנר, כמו שתכף נלמד, הכל יכול לקרות.
בדקה ה-15 נשרק פנדל לזכות הפועל ב"ש, אבל מהרן ראדי נהדף ע"י שוער סלטיק דאז, קרייג גורדון. שש דקות אחר כך, בן שהר העלה את ב"ש ליתרון ראשון. בדקה ה-48 אובידיו הובאן כבש את השני (אחרי טעות של אותו גורדון), וב"ש לחצה עד הסיום - אך לא הצליחה להגיע לשער השלישי המיוחל. בדיעבד, החמצת הפנדל של ראדי תיזכר כגורלית במיוחד - אם הכדור הזה היה נכנס, ייתכן וב"ש היתה עושה היסטוריה ועולה לליגת האלופות. אבל, זה רק כמעט.
במקום הרביעי: 3 באוגוסט, 2016. הפועל ב"ש - אולימפיאקוס 0:1 (או: "נעשה צדק")
בדיעבד, שמו של שיר צדק אינו זכור לטוב בשל ההתפתחויות שקרו אחר כך. אבל לפני שזה קרה, לבלם היה רגע אחד בלתי נשכח - וזהו שער ניצחון בלילה אירופי גדול בבירת הנגב. ב"ש הגיעה למשחק גומלין בטרנר מול היוונים, אחרי 0:0 במשחק הראשון - ואחרי לחץ כבד, בדקה ה-79 מהרן ראדי שלח מסירה קדימה, שיר צדק בעט מקצה הרחבה לפינה - ומעבר לידיים של קאפינו. ב"ש ניצחה 0:1 בסיום, והצליחה לעבור באופן מפתיע את היוונים - בדרך לצמד המשחקים מול סלטיק.
חתם בנשיקה. חטואל (צילום: דני מרון)
עשה צדק. הבלם כובש נגד אולימפיאקוס (צילום: אלן שיבר)
במקום השלישי: 8 בדצמבר, 2016. סאות'המפטון - הפועל ב"ש 1:1 (או: "בוזגלו בסנט מאריז")
משחק של הכרעה - שעשה עוד היסטוריה בעונה הקסומה ההיא. זה קרה באצטדיון סנט מאריז, כאשר הפועל ב"ש הגיעה למשחק שבו היא חייבת נקודה - נגד היריבה האנגלית. סאות'המפטון אירחה את ב"ש במשחק שגם עבורה היה חשוב - היא היתה חייבת ניצחון כדי להעפיל לשלב הבא ולהדיח את הקבוצה של ברק בכר. תיקו יעלה את ב"ש על חשבונה.
המארחת האנגלית לחצה וגם בעטה יותר, אבל הכל התנקז לרגע אחד שאף אוהד ב"ש לא ישכח - בדקה ה-79. יובל שבתאי, המחליף, שלח מסירת עומק מצוינת לצד ימין - שם הגיע מאור בוזגלו, שבבעיטה חדה הכניע את פרייז'ר פורסטר. 0:1 ששווה הכל עבור ב"ש - כי סוטון היתה זקוקה לעוד שני שערים. את שער השוויון היא כבשה רק בתוספת הזמן, מרגליו של בלם הולנדי בשם וירג'יל ואן דייק. זה נגמר בתיקו שלא הספיק - ושלח את ב"ש, לראשונה אי פעם, לשלב הנוק אאוט. תיקו שכולו ניצחון אדום.
במקום השני: 15 בספטמבר, 2016. אינטר - הפועל ב"ש 2:0 (או: "חופשית ומאושרת")
ניצחון שהוא הצהרה. זה היה המחזור הראשון בשלב הבתים של הליגה האירופית, וב"ש עלתה לאצטדיון שהוא מיתוס - הסאן סירו, אחד האצטדיונים המיתיים והגדולים ביבשת. אבל ב"ש של ברק בכר היתה קבוצה מיוחדת בעונה מיוחדת, והיא ידעה להתגבר על יריבות חזקות - כולל על האימפריה מאיטליה.
אינטר של פרנק דה בור עמדה יחסית עד המחצית, אבל בדקה ה-54 שער של מיגל ויטור העלה את האורחת מבירת הנגב ליתרון. בדקה ה-79 ניתן האקורד הסופי, עם בעיטה חופשית ששלח מאור בוזגלו אל הרשת. 0:2 ענק לב"ש, הקבוצה הישראלית הראשונה והיחידה עד היום שניצחה באצטדיון ע"ש ג'וזפה מיאצה - בניצחון מדהים, אבל עם כל הכבוד, לא הגדול ביותר.
במקום הראשון: 24 בנובמבר, 2016. הפועל ב"ש - אינטר 2:3 (או: "הגדול מכולם")
משחק שהוא מיתוס. כזה שאם לא היינו רואים בעיניים שלנו, לא היינו מאמינים שהתקיים - אבל הוא קרה. היום שבו הפועל באר שבע, שרק שנתיים קודם לכן עוד שיחקה בווסרמיל, הדהימה את כל אירופה. אינטר כבר הובילה 0:2 בדקה ה-25, משערים של מאורו איקרדי ומרסלו ברוזוביץ' - אבל ב"ש, בבית שלה, תמיד מאמינה.
בדקה ה-58 לוסיו מרנהאו הברזילאי צימק, בדקה ה-71 טוני וואקמה השווה בפנדל - והכל היה מוכן לדקה ה-93. הרגע שבו מוחמד גדיר נתן עקב לאמצע, בן שהר החופשי גלגל לרשת - וב"ש עשתה את הבלתי ייאמן. 2:3 מטורף לקבוצה של בכר, שהשלימה ניצחון כפול (!) על אלופת אירופה לשעבר. לילה שאף אוהד מבירת הנגב לא ישכח לעולם. אין דברים כאלה.
שער בלתי נשכח. בוזגלו (GETTY)
הניצחון הגדול מכולם (צילום: אלן שיבר)