$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
יורוליג 2023/2024
קבוצה מש’ נצ’ הפסד הפרש
1 ריאל מדריד 34 27 7 243
2 פנאתינייקוס 34 23 11 172
3 מונאקו 34 22 11 99
4 ברצלונה 34 22 12 120
5 אולימפיאקוס 34 22 12 117
6 פנרבחצ`ה 34 20 14 135
7 מכבי תל אביב 34 20 14 30
8 באסקוניה 34 18 16 -18
9 אנדולו אפס 34 17 17 16
10 וירטוס בולוניה 34 17 17 -78
11 פרטיזן בלגרד 34 16 18 -20
12 ארמאני מילאנו 34 15 19 14
13 ולנסיה 34 14 20 -96
14 ז`לגיריס קובנה 34 14 20 2
15 באיירן מינכן 34 13 21 -120
16 הכוכב האדום בלגרד 34 11 23 -7
17 וילרבאן 34 9 25 -213
18 אלבה ברלין 34 5 29 -353
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

דרך ללא מוצא: ההחלטות שמכבי חייבת לקבל

נבן ספאחיה נראה כמו מאמן אבוד, שגם איבד את היכולת להשפיע על השחקנים וכנראה שגם את המשרה במכבי ת"א. האוזמן בטוח שההפסד בספרד משקר לטובת הצהובים, מנתח את תחלואי ההגנה ומצביע על הקושי הכי גדול של המועדון: לדעת לקבל החלטות נכונות

שי האוזמן
שי האוזמן  17.11.18 - 10:11

מי ששיחק, אימן או צפה במשחקי כדורסל בליגות הנמוכות לבטח מכיר את המגרשים האלו. את המגרשים שבהם אתה מרגיש כאילו אתה בשיעור סקי ללא סקטים. שהרצפה (דגש על המילה רצפה) נעה מתחת לרגליהם של אלו שמתיימרים להיות שחקנים. לי, באופן אישי, זכור מגרש של קבוצה בשם גדרות ששיחקה פעם באיזו ליגה א' ומטה. אי אפשר לזוז. אי אפשר לרוץ. אי אפשר לשחק כדורסל. נו, ככה זה בליגה א'. ומטה.

גם מכבי תל אביב הגיעה אתמול למגרש כזה. מגרש של ליגה א'. ולאחר שהתכוננה משך שישה ימים שלמים למשחקה מול גראן קנריה, כולל הכנה מסוימת גם למגרש הבלתי אפשרי עליו היא משחקת, הצליחה להיראות כמו קבוצה. קבוצה מליגה א'. ששיחקה במשחק של ליגה א'.

ולמה משחק של ליגה א'? טוב ששאלתם. בעיקר בגלל מהלכים כאלו.

via GIPHY

אל תתנו לתוצאת הסיום להטעות אתכם. מכבי תל אביב הובסה ללא תנאי אמש, על ידי אחת מהמועמדות לירידה בספרד. לא ביורוליג  - בספרד. מדד היעילות של סיום המשחק מספר את סיפורו טוב בהרבה מאשר לוח התוצאות. גראן קנריה ניצחה בו 109:60. וההפרש הזה מייצג את פערי האיכות על המגרש אתמול בין שתיים מהקבוצות הגרועות ביותר ביורוליג הרבה יותר מאשר 84:78.

והעניין הוא שהקבוצה מהאיים הקנריים אפילו לא שיחקה טוב. ובטח שלא תפסה איזשהו יום מוצלח או מיוחד. בודצ'נוסט החלשה נדרשה לשיא יורוליג של 21 שלשות כדי להפתיע שלשום את בסקוניה (ולשלוח את מאמנה הביתה). בנצחונה הקודם ביורוליג, כבשה גראן קנריה 8 שלשות ב 44% כדי להפתיע את ברצלונה. ואתמול, מול חסרי האונים מתל אביב, היא הצליחה להבקיע בסך הכל 5 שלשות. ב 29%. וגם זה הספיק לנצחון במשחק שבו שלטה במרבית דקותיו.

והסיבה לכך פשוטה. כי גראן קנריה לא באמת זכתה להתנגדות אמש. בשני צידי המגרש.

מכבי תל אביב של ספאחיה זכתה לזמן הכנה נדיר בהחלט טרם מחזור מספר 7 ביורוליג. פרק זמן של שישה ימים אמור לסייע גם בהכנסת הפצועים והנעדרים לעניינים, גם לעבוד ולשכלל אלמנטים קבוצתיים שונים וגם לתת פתרונות מתאימים ליריבה המסוימת הזאת, בהתבסס על דוחות הסקאוטינג.

אז איך כל זה בא לידי ביטוי? גם הפעם – טוב ששאלתם. המחשות ברורות וחד משמעיות לפניכם.

לגראן קנריה יש תרגיל התקפי פשוט שבו מקבל די.ג'יי סטרוברי את הכדור במהלך של הנדאוף, ומיד לאחר מכן מריץ פיק אנד רול. מכבי של ספאחיה התכוננה, התכוננה והתכוננה והכינה פתרון מתוחכם יחסית, שכולל חילופים בין מספר שחקנים. נו, יופי. שימו לב במהלך כאן לתנועות הידיים של שחקני ההגנה השונים של מכבי ובמיוחד רול וקאלויארו, שמלוות היטב את סטרוברי בדרך לחדירה קלה, מסירה קלה ודאנק קל של אוונס. תנועה קלה של אוונס, ללא כדור, שברה את התבנית ההגנתית איתה הגיעו הכחולים מהבית.

via GIPHY

או למשל כאן. מישהו במכבי כנראה חשב שחילוף הגנתי (בתחילת מהלך) בין ג'וני אובריאנט לבין ג'ון דיברתולומיאו הוא רעיון טוב. שזה הגיוני, כי יש להם כמעט את אותו שם פרטי. הבעיה היחידה היא שדיברתולומיאו רשום כ 1.83 (והוא לא) ובאלווין, האיש עליו החליף, הוא צ'כי גאה באורך של 217 ס"מ. ואם הכשל הזה לא מספיק לבדו, אז אחרי שדיאנדרה קיין בא לעזרה, שימו לב לחיפוי ההגנתי המביך ברוטציה ההגנתית מבית קאלויארו וסנשס, שאחד מהם אמור היה ללוות את באאז בדרכו לטבעת.

via GIPHY

קחו עוד דוגמא להגנה נוראית. רק האל הרחום והחנון יודע מדוע נדבק ג'וני אובריאנט לבאאז כפי שקרה כאן אם הכדור לא אצל השחקן שמגיע מהרפובליקה הדומיניקנית, אבל לא שם הבעיה. באאז, שזוכה לשתי חסימות גביות, אמור לקבל התייחסות מאחד השומרים הנוספים של מכבי, ובמיוחד מהאדון ווילבקין. נו, אז אמור. הגנה, מסתבר, היא לא עניין של מזל. וגם לא עניין של דיוק. וגם לא עניין בכלל.

via GIPHY

ווילבקין, צריך להודות ביושר, שבר אתמול שיאים של הפקרות הגנתית. האיש שעליו שילמו ומשלמים חבילות של כסף, במילותיו של הנשיא טראמפ, כדי שיהפוך את מכבי שוב לגדולה, היה אחד הגורמים המשמעותיים לתצוגת הכדורסל המבישה שהציגה אמש. לא רק שתרומתו למאמץ הסתכמה ב-4 נקודות מדד יעילות בלבד (לשם השוואה – אלברט אוליבר, רכזה המחליף בן ה-40.5 של גראן קנריה סיים עם מדד 10).

לא רק שקבלת ההחלטות ההתקפית שלו בכלל ובסיום המשחק בפרט מנעו ממכבי סיכוי לגנוב נצחון לא לה, אלא שהחורבן ההגנתי שהותיר אחריו הוא ברמת הבלתי נסלח. הנה כאן מקבל לו ווילבקין כמשימה הגנתית את קלווין האנה, לבטח לא אחד הרכזים הפותחים המרשימים שיש ליורוליג להציע. וגם אם נתייחס לרגע לכך ששני הגבוהים של מכבי מפקירים את הצבע ונמצאים הרבה יותר מדי גבוה וקרוב לקו שלוש הנקודות, וגם אם נתהה מדוע נצמד קיין לסטרוברי בצד שרחוק מהכדור ומאבד קשר עין עם הכדור או לבעיית תקשורת אפשרית בין ווילבקין לבין סשנס, עדיין אין שום סיבה להגנת אחד על אחד מגוחכת שכזו.

via GIPHY

אגב קיין וסטרוברי: ברור שמכבי הגיעה עם תכנית משחק ברורה ועם החלטה להתעסק הגנתית בעיקר עם סטרוברי, שחקנה המוביל של גראן קנריה. ובכן, סטרוברי קלע רק נקודה אחת. התכנית הצליחה. הידד.

בכל המהלכים שהראנו, בלי יוצא מן הכלל, ניתן היה לחפות על התחלואים ההגנתיים הקבוצתיים של מכבי באמצעות הגנה איכותית של שחקנים ברמה האישית. ולמכבי, לפחות על הנייר, יש מספר שומרים אישיים ברמה טובה. אבל לא בפועל. מספר השחקנים שנלקחו אתמול לטיולים של שחקנים יריבים שרחוקים מאוד מהטופ האירופאי הוא בלתי נתפס.

למעשה, כל אחד משחקני הקו האחורי נחשף אתמול למהלכי אחד על אחד לא סבירים של גראן קנריה. כולל כולם. ובחלק גדול מדי של המקרים הסתיימו המהלכים הללו רק בטבעת, בלי שום עזרה סבירה של שחקני הקו השני של ההגנה. וכך, סיימה אמש גראן קנריה את המשחק עם 62% בזריקות ל-2 נקודות, משמעותית מעל הממוצע העונתי שלה.

ואחרי שדיברנו הגנה, הגנה והגנה, חשוב להסביר שמכבי לא חטפה בראש רק בגלל תחלואים בצד אחד של המגרש. מול אחת מקבוצות ההגנה הגרועות בהיסטוריה של המפעל, אפשר לנצח גם במשחק שבו מזיזים את הרגליים רק בהתקפה. שבו שומרים את התיאומים בין השחקנים או את הכשרון האינדבידואלי רק לצד שבו כיף לשחק.

קל (מדי) ללכת אל דף הסטטיסטיקה ולהצביע על היחס הבעייתי בין כמות השלשות שנזרקו אתמול על ידי מכבי, אל מול הזריקות ל-2 נקודות, כדי לנסות ולהמחיש חוסר פרופורציה התקפית. אז נכון – מכבי זרקה אתמול 39 פעמים ל-2 ו -31 פעמים לשלוש נקודות. אני, באופן אישי, לא מתרשם במיוחד מהנתון הזה. מצד שני, 18 זריקות עונשין בלבד של האורחת הוא נתון מטריד יותר. למעט בודצ'נוסט, מכבי תל אביב היא הקבוצה שהולכת לקו העונשין הכי מעט ביורוליג. יותר מדי שחקנים מתפשרים על יותר מדי זריקות, בדיוק כפי שיותר מדי שחקנים מתפשרים ומוותרים לעצמם בהגנה.

מכבי תל אביב של ספאחיה היא קבוצה ששמה לעצמה למטרה לרוץ. כך, לפחות, על פי ספאחיה. העניין הוא שאותו המאמן שהיסס להתפרע ולהכתיב קצב משחק מהיר כשהגארדים שעומדים לרשותו הם פייר ג'קסון ונוריס קול, ממשיך להסס העונה. רגע, זמן לדייק. סביר להניח שהבעיה של ספאחיה איננה בהכרח ההיסוס, אלא הידע. אין שום דבר בקריירה (המרשימה) של הקרואטי אשר מלמד על ידע ויכולת לאמן קבוצה שמתמחה במשחק של מגרש פתוח. קבוצה שרצה באופן שיטתי דורשת ידע, הבנה ותרגול בנושאים הללו. לא מספיק לדרוש מהשחקנים לרוץ. צריך לדרוש מהם לעשות זאת על פי מתווה ועל פי סכמה – וזה קשה יותר לביצוע מכפי שהדבר נשמע. עד כמה והאם מתרגלים משחק ריצה שיטתי באימונים של מכבי? אינני יודע. מה שכן – דבר מזה לא בא לידי ביטוי במשחקיה של מכבי עד כה העונה ביורוליג.

ואם לא רצים, צריכים לנצח במשחק המסודר. כדי לנצח במשחק המסודר, צריכים להוציא לפועל תרגילי התקפה. ותרגילי ההתקפה אמורים להתאים לחומר השחקנים. כל אלו, חברים וחברות, דברים לא פשוטים כלל וכלל. אלא אם כן יש לך מאמן מתאים. שמצליח לייצר עבור הקבוצה שלו מצבים וסיטואציות טובות לקלוע ולנצח. נבן ספאחיה, מודל נובמבר 2018, הוא לא כזה. 

נבן ספאחיה הוא מאמן שמאמין עדיין שמייקל רול יכול להיות מקבל החלטות מכדרור.

via GIPHY

נבן ספאחיה הוא מאמן שמאמין שהרכב של סשנס ודיברתולומיאו ביחד, ברגעים החשובים ביותר במשחק, הוא ציוות שיכול לנצח.

via GIPHY

נבן ספאחיה כרגע הוא בעיקר מאמן אבוד. שאיבד את האמון בשחקניו, במידה לא מבוטלת של צדק. שאיבד את היכולת לשכנע את שחקניו שביכולתם לנצח משחקים. ושאיבד, אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, את משרת האימון שלו במכבי תל אביב.

אם וככל שהדבר יקרה, תצטרך מכבי תל אביב לשאול עצמה מספר שאלות קשות ולא פשוטות. אך עוד לפני זה, היא תצטרך להתמודד עם הקושי הגדול ביותר שלה מזה שנים רבות. לקבל החלטות נכונות.