יורוליג 2026/2027
קבוצה מש’ נצ’ הפסד הפרש
1 פנאתינייקוס 10 8 2 86
2 הכוכב האדום בלגרד 10 7 3 85
3 ולנסיה 10 7 3 72
4 פנרבחצ`ה 10 7 3 49
5 אולימפיאקוס 10 7 3 46
6 דובאי 10 7 3 39
7 ברצלונה 10 7 3 28
8 ריאל מדריד 10 6 4 74
9 הפועל תל אביב 10 6 4 42
10 ז`לגיריס 10 6 4 33
11 פרטיזן בלגרד 10 5 5 2
12 אנדולו אפס 10 4 6 -29
13 בשיקטאש 10 4 6 -32
14 פריז 10 4 6 -36
15 וירטוס בולוניה 10 4 6 -36
16 וילרבאן 10 4 6 -47
17 באיירן מינכן 10 3 7 -77
18 מכבי תל אביב 10 2 8 -93
19 ארמאני מילאנו 10 1 9 -85
20 באסקוניה 10 1 9 -118
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

אותה ליגה, אתגרים שונים: על המוסר הכפול

ירושלים זוכה להבנה, התל אביביות נדרשות להסברים. זמן לבחינת ההקשר. דעה

יניב פרנקו
יניב פרנקו   06.11.26 - 13:45
Getting your Trinity Audio player ready...
כשירושלים מחלקת עומסים זו החלטה מקצועית. כשהפועל ומכבי תל אביב מתאימות את הסגלים לדרישות היורוליג, הדיון עובר לעיתים לשאלות על כבוד הליגה. לפני ששופטים את הבחירות שלהן, כדאי לפתוח את לוח המשחקים.

מקבוצות היורוליג הישראליות מצפים להצליח באירופה, להגיע רחוק ולהעמיד סגלים תחרותיים מול המועדונים הטובים ביבשת. במקביל, מצפים מהן להגיע לכל משחק בליגה המקומית בהרכב מיטבי, באותה רמת אנרגיה ובאותה מוכנות. הפער בין שתי הציפיות האלה מקבל פחות מדי מקום בשיח.
הוא עולה בעיקר כאשר שחקן נשאר מחוץ לסגל, כשהרוטציה משתנה או כשהקבוצה נראית פחות טוב במשחק ליגה. אז הדיון עובר במהירות מבחירה מקצועית לשאלות על מחויבות ועל סדרי עדיפויות. אלא שכדי להעריך את ההחלטה, צריך קודם להבין מה הקבוצה נדרשת לנהל.

קחו את הפועל ירושלים. ב־28 באוקטובר היא פגשה את לה מאן, ב־1 בנובמבר את אילת וב־4 בנובמבר את אריס. לקראת המשחק החשוב ביורוקאפ, קני לופטון קיבל מנוחה מול אילת, גם על רקע בעיה קלה בברך, והדקות חולקו בין שחקנים רבים יותר.

מול אריס הרוטציה הצטמצמה. יובל זוסמן קיבל דקות משמעותיות, איתן בורג שותף פחות וכמה ישראלים אחרים לא שיחקו. ירושלים התאימה את ההרכב ואת חלוקת הדקות לחשיבות המפגש, לרמת היריבה ולמצב השחקנים.

זו התנהלות מקצועית הגיונית. אפשר לזהות בירושלים מעגלי רוטציה שונים למשחקי אירופה, למפגשים הגדולים בארץ ולשאר משחקי הליגה. סגל נועד לשרת כמה מטרות, ולא בכל ערב נכון להשתמש בו באותה דרך. אותה הבנה צריכה ללוות גם את הדיון על הפועל ומכבי.

בזמן שירושלים השלימה שישה מחזורי יורוקאפ, היורוליג כבר הגיעה למחזור העשירי. ארבעה משחקים אירופיים נוספים בשלב מוקדם כל כך של העונה הם פער משמעותי: פחות זמן לאימונים, להתאוששות ולהכנה, לצד התמודדות תכופה יותר עם יריבות ברמה הגבוהה ביותר.

רצף המשחקים ממחיש זאת היטב. בין המפגש של ירושלים עם לה מאן למשחק שלה נגד אריס, הפועל תל אביב התמודדה עם אנדולו אפס, דובאי ודרבי בליגה. מיד לאחר מכן הגיעה ברצלונה. כל אחד מהמפגשים האלה משפיע גם על ההחלטות לקראת המשחק הבא.

כאן חשוב להפריד בין הפועל למכבי. הן בחרו להתמודד עם המציאות הזאת בדרכים שונות, ולכן גם הניתוח שלהן צריך להיות נפרד.

הפועל השקיעה בסגל רחב מאוד. הבחירה הזאת מעניקה לה אפשרויות לחלוקת עומסים ולהתאמות מקצועיות, ומייצרת גם אתגרים: הגדרת תפקידים, שמירה על רצף, חלוקת דקות וחיבור בין שחקנים בכירים. יש מקום לבחון אם היקף הסגל נכון ואם השימוש בו יעיל.

לצד השאלות האלה עומדות התוצאות. אחרי עשרה מחזורים, ולמרות ההפסדים לדובאי ולברצלונה, הפועל מחזיקה בשישה ניצחונות וארבעה הפסדים. המאזן אינו מבטל ביקורת על היכולת או על ניהול המשחקים, אבל הוא מרכיב מרכזי בהערכת הדרך שלה.

מכבי בחרה במבנה סגל ובחלוקת משאבים אחרים. היא מגיעה למשחק מול פרטיזן עם שני ניצחונות ושבעה הפסדים, מאזן שמחייב בחינה של הבנייה ושל הביצוע. העומס הוא חלק מההקשר, ובה בעת צריך לבדוק עד כמה הקבוצה נערכה אליו והאם הפתרונות שבחרה מתאימים למשימה.

יש ביניהן גם הבדל במעמד האירופי. מכבי מחזיקה ברישיון קבוע ובמעמד של שותפה ביורוליג. להפועל אין אותה ודאות ארוכת טווח, והיא עדיין פועלת לביסוס מקומה במפעל. ההבדל הזה משפיע על אופק התכנון, על מידת הדחיפות ועל סדרי העדיפויות. גם אותו צריך להביא בחשבון כשבוחנים את ההשקעה ואת הבחירות המקצועיות.

לכך מצטרפים כללי הליגה המקומית: עד חמישה זרים בטופס המשחק, לפחות ישראלי אחד על הפרקט ומגבלות רישום לאורך העונה. הרחבת הסגל אינה מספקת אפוא מענה זהה לכל המסגרות. שחקן שמוסיף עומק ביורוליג עשוי להישאר מחוץ לטופס בליגה, וחלוקת העומסים צריכה להתיישב עם דרישות הרישום וההרכב המקומיות.

המועדונים נדרשים לבנות סגלים תחרותיים לשתי מסגרות בעלות כללים שונים, ולנהל אותם בעונה שבה כמעט אין שבוע דומה לקודמו. נכון לשפוט את הפתרונות שלהם לפי מידת הצלחתם, תוך התחשבות באילוצים שהובילו אליהם.

גם בניית לוח המשחקים המקומי היא משימה מורכבת. למנהלת יש אחריות לכל הקבוצות, לצד התחייבויות לשידורים, זמינות אולמות ולוחות אירופיים שאינם בשליטתה. אין אפשרות לייצר לוח שיתאים לכולם. ובכל זאת, העומס על נציגות היורוליג מצדיק תשומת לב מיוחדת בתכנון, לטובת בריאות השחקנים ואיכות התחרות.

גמר גביע ווינר ממחיש את הקושי. מכבי משחקת ביום שישי בבלגרד, ביום שני פוגשת את הפועל בגמר, וביום חמישי השתיים נפגשות שוב ביורוליג. מפעל פתיחת העונה מגיע להכרעה בתוך רצף משמעותי של משחקים בנובמבר.

אפשר להבין את הקושי למצוא מועד חלופי, ובמקביל לבחון אם בעתיד ניתן להבטיח למפעל חלון מוגדר יותר. תכנון כזה יסייע להכנה המקצועית, להתאוששות השחקנים וגם למעמדו של התואר. לכולם יש עניין שהקבוצות יגיעו למשחקי ההכרעה במצב שמאפשר להן להציג את הכדורסל הטוב ביותר שלהן.

האחריות לדיון מדויק מוטלת גם על התקשורת. כאשר מנוחה של שחקן בירושלים נתפסת כניהול עומסים נכון, ראוי לבחון באותה פתיחות החלטה דומה בהפועל או במכבי. כאשר סגל רחב מעורר ביקורת, צריך לשאול גם אילו דרישות הוא נועד לשרת ומהן החלופות המעשיות.

כאן נדרשת עקביות. אותה החלטה יכולה להיות מוצלחת בקבוצה אחת ושגויה באחרת, אבל ההסבר לכך צריך להיות מקצועי: מי השחקנים, מה מצבם, מה מבנה הסגל ומה עומד לפני הקבוצה. אחרת, ההקשר משתנה לפי זהות המועדון.

תקציב גדול מעלה ציפיות. עומק מחייב ניהול טוב. תוצאות חלשות דורשות הסבר. לצד אלה, גם לוח המשחקים והכללים הם חלק מהמציאות שעל פיה צריך לשפוט.

ירושלים ראויה להערכה על פתיחת העונה ועל ניהול משאביה. הפועל ומכבי צריכות להיבחן בהתאם לבחירות שלהן, לתוצאות ולאתגר השונה שעומד בפניהן. המסקנות לגבי שלושתן יכולות להיות שונות. אמות המידה צריכות להיות עקביות.