$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מה מגביל את מסי לעזוב? זכויות אדם בספורט

מעבר בין קבוצות, סממני דת ואפליית נשים. השאלות הבוערות

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט  15.12.20 - 18:02

היום (שלישי) התקיים פאנל מקוון שעסק בזכויות אדם וספורט, לכבוד יום זכויות האדם הבינלאומי מטעם אוניברסיטת חיפה. בין המשתתפים היו עו''ד אפרים ברק, חבר ה-CAC בבית הדין הבינלאומי העליון לענייני הספורט, עו''ד שרון אברהם-ויס, מנכ''לית האגודה לזכויות האזרח בישראל, ד"ר מעין סודאי מאוניברסיטת חיפה ופרופסור יונתן יובל מאוניברסיטת חיפה.

תחום המשפט והספורט:
עו''ד אפרים ברק: "תחום משפט הספורט וזכויות אדם בספורט הוא תחום משפטי חזק יחסית, עליו לא תמו עדיין הויכוחים; לצערי בישראל זה תחום שלא זוכה לטיפול ראוי, בטח לא אקדמית". מספר דוגמאות שממחישות את הדילמות הקשות סביב נושאים בוערים בעולם הספורט:

על בדיקות ושימוש בחומרים אסורים - "ספורטאים מחויבים לבצע או לתת דגימות של שתן או דם מחוץ ובזמן התחרות, יש על כך ויכוחים שמדובר בחדירה קשה ובוטה ופגיעה בזכויות האדם על גופו, כתנאי להשתתפות או זכייה בתחרות. עצם האירוע של מתן הדגימות הוא קשה ומביך ועוד חדירה שאין צורך להרחיב, הספורטאי שנותן דגימת שתן נמצא יחד עם בוחן שבודק ומסתכל שהשתן הוא אכן שלו".

כחלק מהכלים שיש במלחמה בשימוש בחומרים אסורים, ספורטאים ברמה מסוימת ומעלה מחויבים כל חודש למסור לארגון הבינ''ל למאבק בסמים בספורט רשימות מסוימות, מתוך כוונה שאם ירצו לבדוק אותם ידעו איפה הם נמצאים, אם זו לא פגיעה קשה בזכויות אדם אז אני לא יודע מה כן".

החופש לעבוד במקום אחר - "יש הצורך להגביל את החופש הזה כדי למנוע מניפולציות, ולא לאפשר מניפולציות בחסות חופש התנועה במקום העבודה".

"דוגמא שלא קיימת אך עלולה להתקיים: ליאו מסי וכריסטיאנו רונאלדו. נניח מסי היום היה רוצה לעוזב את ברצלונה ומחר בבוקר לשחק עם ריאל מדריד, הוא לא יכול. הוא לא יוכל עד ינואר, יש לו חלון קטן שבו הוא יכול להחליף מעסיקים/ בעלים (קבוצה). יש שם מגבלה שמקובלת על כולם, שלא נדבר על מגבלות, וזה נכון בענפים קבוצתיים וגם יחידניים".

"דוגמא נוספת - המאבק לפני כמה שנים של אליס שלזינגר, שרצתה לעזוב את הנבחרת הישראלית ולהתחרות תחת דגל אחר, ועם כל הקשיים שהספורט מעמיד בפני הדברים הללו, אני חושב ברורים".

על חובה לקיים אחידות בלבוש - "בני אדם ובעיקר נשים מוגבלות מטעמים שונים ביכולת להימצא במצב בו זרועות ורגליים חשופות ויש כללים מה מותר ללבוש. פיפ"א אסרה על שימוש בחיג'אב בתחרויות כדורגל, ואסרה את ההשתתפות של איראן באולימפיאדת לונדון בגלל החיג'אב, זה עורר סערה ובסופו של דבר על רקע הלחץ, פיפ"א חזרה בה מהאיסור והתירה לאיראניות להשתתף עם חיג'אב. לאחר מכן, פיפ"א עמדה בפני ביקורת עצומה של אירגוני נשים, שטענו שעצם הלגיטימציה להשתמש בחיג'אב יש פה אפליה, זאת אומרת שמאיפה שאתה לא תוקף את הסוגיה זו בעיה".

פעילות בזמן חגים דתיים של יהודים ומוסלמים - "לדוגמא, ספורטאי יהודי שיש לו תחרות שנופלת ביום כיפור - שאז לא מדובר רק על האוכל, אלא עצם ההשתתפות של ספורטאי מאמין לא חייב להיות דתי, ביום הקדוש ביותר ביהדות להשתתף בתחרות. סוגיה כזו התרחשה באולימפיאדת סיאול בה אסרו על שייטים להתחרות ביום כיפור, לימים נאמר, שהספורטאים התחרו, והם הורקחו ל5 שנים מפעילות ספורטיבית. לימים בית המשפט העליון ביטל את זה, ולא נכנס לעצם הסוגייה המעניינת שהוועד האולימפי החליט לקבוע להם".

עו''ד שרון אברהם התייחסה לנושא קידום שיוויון מגדרי בספורט. לטענתה ניתן לראות זאת הכי טוב על פי התבוננות בחלוקת הכספים. "בחנו את הצעת התקציב לשנת 2019: נשים מקבלות 25% מכלל התמיכה השנתית, נערות רק 17%. בקבוצות גברים בתוך האיגודים -  85.2% מהקבוצות הן קבוצות גברים, זאת אומרת שאם אני ילדה ורוצה להצטרף לקבוצה, סטטיסטית כניראה אין לי אפשרות".

"הכסף מגיע מהמועצה להסדר ההימורים בספורט, משם הכסף הגדול, והוא הולך בצורת חסויות ועוד דרכים שמרביתן אינן שקופות, ובד"כ לפי מספר שחקנים למשל. אם זה לפי מספר שחקנים אז המנגנון משעתק ומשמר עצמו ולא מאפשר בשום אופן לשנות, והפערים משמעותיים".

יש בעיות תקצוב בנושא הסכמים, פרסום וחסויות: "אין על זה באמת פיקוח. פה אני חושבת שהרגולטור צריך להיות יותר אקטיבי בהתערבות, אחרת כל הסיפור יימשך. יש לי שתי בנות שעוסקות בספורט, כל מי שעוסקת בספורט אני חושבת שמרגישה את זה בצורה כזאת או אחרת".

"בעיה נוספת היא מחסור במסגרות שמעודות השתתפות - לדוגמא, ראיתי לא מזמן עשרות ילדות באותה קבוצה שמשחקות כדורגל במדים בצבעים שונים, זה לא משהו שבדרך כלל רואים בישראל, הילדה שלי הייתה מרוצה ושיחקה, והיא החליטה שהיא רוצה לשחק והגיעה לבית הספר ורצתה לשחק, היא ניסתה ולא היה שום סיכוי למצוא קבוצה, היה רחוק מידי, מסובך מידי. יש הרבה ניסיונות לפתוח קבוצות אבל זה קשה".

הקצאת מתקני ספורט - "ניקח כדוגמה את העתירה בב"ש; לא היה לבנות הקבוצה איפה לשחק, ברירת המחדל לתת לגברים לשחק במתקנים, גם אם את רוצה ומתחננת לשחק, את תשחקי במקום הישן והלא טוב (וסרמיל), ישנן תמונות ויזואליות איך נראים השירותים שהוקצו לקבוצת הנשים למשל".\

"מה כן ניתן לעשות? העדפה מתקנת זו אופציה אחת, מה שאנחנו מרגישות הרבה מאוד היום זה שבסוף את תקבלי עוד 10% על העדפה מתקנת, זה נחמד אבל העדפה שכזאת לא יכולה לשבת על אפליה מבנית עמוקה כל כך, זה מחייב חשיבה עמוקה יותר ברשת בתחילת הדרך".