$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

יש אור: אבדיה ביחס לבכורות כוכבי אירופה

למרות האכזבה, הישראלי פרץ אל עולם הנבחרות הבוגרות בסערה עם אליפות ראשונה אדירה. כל כוכבי היבשת נאלצו לעשות את המעבר - יאניס התקשה, דונצ'יץ' הימם את כולם ומארקנן הציב רף

סער שהם
סער שהם  09.09.22 - 19:00

את הציפייה הישראלית, הקריסה הישראלית והאכזבה הישראלית שטמנה בחובה אליפות אירופה 2022 לא יהיה ניתן למחוק או להשכיח בעתיד הקרוב. הנבחרת של גיא גודס הותירה את אוהדיה עם לא מעט תסכול, כעס, ביקורת ועם הראש בין הידיים לאחר קמפיין מריר שהסתיים בהתרסקות מפוארת.

אלא שבין סדקי העשן הסמיך שנותר בסיום הכאוס ההמוני, ממשיכה לחדור קרן אור כמוה עוד לא נראתה עבור הכדורסל הכחול לבן - דני אבדיה. הכוכב הישראלי הגיע לטורניר הבוגרים הראשון שלו עם הנבחרת, מחק את סימני השאלה שבצבצו מתחת לשנתיים לא פשוטות בוושינגטון וויזארדס והוכיח שהוא ממשיך במרדף במעלה ההיסטוריה של הכדורסל הישראלי.

אבדיה רשם טורניר אדיר עם ממוצעים של 14.6 נקודות, 8.2 ריבאונדים ו-4.6 אסיסטים ב-33 דקות בממוצע והיה השחקן הרביעי בשלב הבתים עם ממוצעים של לפחות 14.5, 7.5 ו-3.5, זאת כשלצידו ברשימה המצומצמת מופיעים רק ניקולה יוקיץ', יאניס אנטטוקומפו ולוקה דונצ'יץ'. אבדיה פתח את האליפות עם דאבל דאבל גדול של 23 נקודות ו-15 ריבאונדים נגד פינלנד ונעל את האליפות עם דאבל דאבל מרשים לא פחות, שכמעט הפך לטריפל דאבל, כשסיפק 12 נקודות, 11 אסיסטים ו-8 ריבאונדים נגד צ'כיה.

אבדיה בן ה-21 פרץ אל עולם הנבחרות הבוגרות בסערה, בדיוק כפי שעשה בנבחרות הנוער והעתודה של ישראל ומדובר בצעד לא מובן מאליו, גם עבור שחקן NBA. כל כוכבי הנבחרות העכשוויים נאלצו לעשות את המעבר הזה, אך נדמה שבין אם זה קשור לרמת הנבחרת סביבו, לבשלות שלו או לפרמטרים אחרים, התהליך של אבדיה היה חלק ומרשים יותר מלא מעט ענקים שעשו זאת לפניו. כעת, רגע אחרי האכזבה, הגיע הזמן להיאחז בתקווה ולשם כך ניזכר בטורנירים הראשונים של כוכבי הנבחרות האירופאיות העכשוויים.

יאניס אנטטוקומפו
טורניר בכורה: אליפות העולם 2014
גיל: 20
סטטיסטיקה אישית: 6.3 נקודות ו-4.3 ריבאונדים ב-16 דקות
תוצאה קבוצתית: הדחה בשמינית הגמר, מקום תשיעי

הרקע לבכורה: שנה לפני כן הגריק פריק נבחר בדראפט, ולאחר עונת בכורה צולעת יחסית ב-NBA, בה רשם 6.8 נקודות, 4.4 ריבאונדים ו-1.9 אסיסטים עלה לראשונה בחייו על מנת לייצג את הנבחרת הבוגרת של יוון, זאת כששנה לפני כן עשה קמפיין סולידי בנבחרת העתודה. יאניס התקשה בצעדיו הראשונים בנבחרת, אליה חזר לטורניר גדול רק באליפות העולם של 2019, אז אמנם הפך ל-MVP המכהן הראשון שמגיע לטורניר, אך עשה קמפיין מאכזב ביחס לגדולתו האמיתית עם 14.8 נקודות ו-8.8 ריבאונדים בממוצע. היום אנחנו כבר יודעים שגם כדורסל הנבחרות קטן על יאניס, אבל נדמה שרק באליפות אירופה הנוכחית הוא באמת הצליח להשתחרר ולהוכיח זאת מעבר לכל ספק.

ניקולה יוקיץ'
טורניר בכורה: אליפות העולם 2016
גיל: 21
סטטיסטיקה אישית: 9.1 נקודות , 6 ריבאונדים ו-2.4 אסיסטים ב-23 דקות
תוצאה קבוצתית: הדחה בגמר נגד ארה"ב

הרקע לבכורה: יוקיץ' הגיע לטורניר לפני הפריצה האדירה בליגה הטובה בעולם אבל בסרביה הוא כבר היה כוכב, כשבמגה באסקט המקומית רשם 19.2 נקודות ו-11.3 ריבאונדים בממוצע למשחק בעונה שקדמה לטורניר, בה גם זכה ב-MVP של הליגה האדריאטית. באליפות עצמה הוא המתין על הספסל בזמן שמירוסלב רדוליצה ומילאן מצ'באן פתחו בחמישייה, מעניין אם הוא היה מאמין באותם זמנים שבתוך זמן לא ארוך מדי הוא יהפוך לאחד הטובים בעולם, יזכה פעמיים ברצף בתואר ה-MVP וישרטט מחדש את מה שהתרגלנו לחשוב על עמדת הסנטר?

לוקה דונצ'יץ'
טורניר בכורה: אליפות אירופה 2017
גיל: 18
סטטיסטיקה אישית: 14.3 נקודות, 8.1 ריבאונדים ו-3.6 אסיסטים ב-29 דקות
תוצאה קבוצתית: זכייה בזהב

הרקע לבכורה: בסיומה של עונת יורוליג טובה בה רשם 7.8 נקודות, 4.5 ריבאונדים ו-4.2 אסיסטים, לוקה הגיע להופעת הבכורה שלו בסלובניה והתפוצץ על כל אירופה. לאחר שנכנע לישראל במשחק ההכנה בתל אביב, בן העשרה המדהים לקח ביחד עם גוראן דראגיץ' את סלובניה הצנועה לזכייה משוגעת והיסטורית במיוחד בטורניר בו לא שמטו ולו משחק אחד. אגב, קל לשכוח אבל לוקה הצהיר שישחק עבור סלובניה רק בספטמבר 2016, זאת לאחר מרדף משולש שהתקיים אחריו כשלצד סלובניה גם ספרד וסרביה ניסו לגייסו.

האליפות בקיץ 2017 הייתה רק ההתחלה של אחת העונות הגדולות עבור שחקן יחיד באירופה, כשמאוחר יותר דונצ'יץ' הניף את תואר היורוליג, בעונה בה הוכתר ל-MVP הצעיר בהיסטוריה, קטף גם את ה-MVP של הליגה הספרדית, בה כמובן זכה רגע לפני שנבחר בקיץ 2018 במקום השלישי בדראפט. כבר עכשיו אפשר לקבוע - דונצ'יץ' יזכר כאחד משחקני הנבחרות הגדולים בכל הזמנים.

נגענו עד כה בשלושת הכוכבים הגדולים ביותר מהתוצרת האירופית, שהם למעשה שלושה מהסופרסטארים הגדולים בעולם הכדורסל כולו. בשיח ריאלי ומציאותי ברור לכולנו שאבדיה לא יתקרב לשיפולי האגדות שלעיל בראי הקריירה כולה, על כך אין ויכוח. בכל אופן, המעמד לו זוכה אבדיה בנבחרת ישראל לא פחות מזה של יוקיץ' בסרביה או יאניס ביוון - מדובר בכוכבים הבלתי מעורערים של המדינה כולה, אליהם כולם נושאים עיניים.

כל זאת אפילו מבלי לדבר על הפער היחסי בתלות של נבחרת כמו ישראל על כוכב בודד כמו אבדיה לעומת זו של נבחרת אימתנית גם ככה כמו סרביה על שחקן כמו יוקיץ', אגדי ככל שיהיה. אחרי שזה הונח על השולחן, אפשר להמשיך הלאה.

בויאן בוגדנוביץ'
טורניר בכורה: אליפות העולם 2010
גיל: 21
סטטיסטיקה אישית: 11.7 נקודות ו-2.8 ריבאונדים ב-24 דקות
תוצאה קבוצתית: הדחה בשמינית הגמר, מקום 14

הרקע לבכורה: כוכב נבחרת קרואטיה בכלל נולד בבוסניה והרצגובינה, אבל מכניסתו לגילאי הנבחרות הצעירות הוא שיחק עבור האדומים-לבנים. אליפות העולם ב-2010 הייתה רגע מפנה חשוב עבור הגארד/פורוורד הקטלני - הוא הגיע אליה אחרי עונה של 8.3 נקודות בליגה האדריאטית במדי ציבונה זאגרב, ולאחריה הקפיץ את ממוצעיו ל-18.9 נקודות בעונתו האחרונה בקבוצה לפני שעבר לככב בפנרבחצ'ה ומשם ל-NBA. גם כיום, בגיל 33, בוגדנוביץ' הוא הכוכב של קרואטיה ולא נראה שמישהו יקח ממנו את המושכות בקרוב.

לאורי מארקנן
טורניר בכורה: אליפות אירופה 2017
גיל: 20
סטטיסטיקה אישית: 19.5 נקודות, ו-5.7 ריבאונדים ב-27 דקות
תוצאה קבוצתית: הדחה בשמינית, מקום 11

הרקע לבכורה: מארקנן התייצב לטורניר אחרי עונה גדולה בקולג' אריזונה וויילדקטס (15.6 נקודות ו-7.2 ריבאונדים), שהובילה אותו להיבחר במקום השביעי בדראפט 2017. הוא זכה אז להייפ גדול, אבל הוא לא נתן לזה להפריע וגם באליפות אירופה הוא לא עצר. הכוכב הכי גדול שהיה לכדורסל הפיני להציע עלה בפעם הראשונה לייצג את הנבחרת הבוגרת בטורניר הכי גדול שיש ביבשת, והוא סחב אותה לימים חלומיים. מארקנן הוביל לנצחונות סנסציוניים על צרפת ויוון בשלב בתים מטורף שנגמר במאזן 1:4, אך נעצר נגד איטליה בשמינית הגמר. למארקנן יש עוד הרבה להשיג בנבחרת פינלנד, ובאליפות הנוכחית הוא מוכיח שהוא לא מעוניין להפסיק לחרוט את שמו בספרי ההיסטוריה הלאומית.

דניס שרודר
טורניר בכורה: אליפות אירופה 2015
גיל: 22
סטטיסטיקה אישית: 21 נקודות, 6 אסיסטים, ו-4.6 ריבאונדים ב-30 דקות
תוצאה קבוצתית: הדחה בשלב הבתים

הרקע לבכורה: כוכב נבחרת גרמניה פתח את הקריירה בליגת המשנה הגרמנית, אבל פילס את דרכו כך שכבר בגיל 22 הגיע לנבחרת כשחקן מוביל, זאת כשלצידו האחד והיחיד, דירק נוביצקי. הגארד החתולי נעל לפני התחרות את עונתו השנייה ב-NBA, במהלכה רשם 10 נקודות ו-4.1 אסיסטים באטלנטה הוקס, ועם כניסתו לנבחרת הפך ליצרן הנקודות המוביל עד עצם היום הזה. בטורניר ההוא זה לא הספיק, ונגמר בהדחה מאכזבת בבתים, אבל ב-2017, אז הגיעו לרבע הגמר, וגם כמובן באליפות הנוכחית שרודר וגרמניה הוכיחו שהם כוח עולה אמיתי בכדורסל האירופי.