$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

חלוקת עומסים: "כאב הראש" של מכבי ת"א

מהבאנקרים, דרך השחקנים שירוויחו דקות בגלל הוורסטיליות ועד אלה שצפויים להמתין על הספסל. עם שלוש עמדות ו-11 שחקנים שנלחמים עליהן, לאיביץ' מצפה לא מעט עבודה בחלוקת העומסים בקישור. רגע לפני ניס, ניסינו להבין כיצד מאמן הצהובים עומד להשתמש בתחמושת שלו

רועי ויינברג
רועי ויינברג  18.08.22 - 16:23

התקציר באדיבות ספורט 1

אחת הקלישאות המעניינות בעולם הכדורגל, ובכלל, היא "כאב ראש חיובי" - ביטוי שאנחנו מאוד אוהבים להשתמש בו במקרה של התלבטות או עומס בעמדה מסוימת. מצד אחד מדובר בבעיה, כי ברגע שמתלבטים בין כמה שחקנים ואחד מהם מקבל את חולצת ההרכב, צריך להתמודד עם האכזבה של השאר - שכן מאמן כדורגל לא יכול להרכיב את כולם. מצד שני, תחרות על ההרכב היא דבר בריא, בטח אם יש עומס משחקים או שחקנים שונים שיכולים לתת דברים שונים לקבוצה.

הקיץ של מכבי ת"א ושל ולדימיר איביץ', בנוסף לקאמבק של ערן זהבי, עומד בסימן כאב ראש חיובי. מכבי תל אביב, תיאורטית, יכולה לעלות עם הרכב שלם של 11 קשרים: דור פרץ, אייל גולסה, דן גלזר, יוריס ואן אובריים, אבי ריקן, דן ביטון, אוסקר גלוך, גבי קניקובסקי, פארפה גויאגון וגם שרן ייני וניר ביטון. בקבוצה עצמה אף התייחסו לעומס ואמרו שאם הקבוצה תודח מול ניס, כנראה יהיו קיצוצים בסגל.

רגע לפני הפלייאוף, זאת הזדמנות טובה לנסות להבין איך כל ה-11 הללו נכנסים לקבוצה אחת במקרה האופטימי בו מכבי ת"א עולה לשלב הבא. בשביל זה נתייחס לתפקידים השונים בקישור דרך שלוש העמדות המרכזיות במשחק המודרני (במקרה של 4-3-3): מספר 6, מספר 8 ומספר 10.

מספר 6
מועמדים: שרן ייני, ניר ביטון, דן גלזר, יוריס ואן אובריים, דור פרץ

במשחק של היום, מספר 6 הוא מה שהיה "קשר הגנתי" במשחק של פעם. קשר שמצטרף לשני הבלמים כשהקבוצה מחזיקה בכדור, יכול להניע אותו גם בעצמו ולרוב לא תורם בשערים או בישולים. פאביניו מליברפול או קאסמירו מריאל מדריד הם הדוגמה הטובה ביותר. במקרה של מכבי ת"א, התפקיד הזה חשוב במיוחד. ולדימיר איביץ' שיחק ב-3:5:2 מול אריס סלוניקי וראינו את ניר ביטון ושרן ייני מקבלים דקות כבלמים, אך השניים במקור קשרים ויכולים להיות מתופקדים ככאלה, בטח אם יגיע בלם זר.

סביר שנראה את ואן אובריים וגלזר מקבלים את מרב הדקות בתפקיד זה, בהתחשב בכך שביטון צפוי לשמש בעיקר כבלם בעונות הקרובות. ואן אובריים, נזכיר, לא נחשב כזר כך שהוא יכול לשחק לצד 5 זרים נוספים בהרכב. ואן אובריים מספיק טוב גם בכל הקשור להנעת הכדור, מה שהופך אותו לשחקן ורסטילי ואחד שיכול לסייע מול יריבות טובות יותר.

ברוב המשחקים של מכבי ת"א בליגה, לפחות על הנייר, היא תהיה הקבוצה הטובה יותר ותחזיק בכדור יותר מיריבתה. לכן, במקרים כאלו סביר שנראה רק קשר הגנתי אחד, אבל במשחקים מול קבוצות כמו אריס סלוניקי או ניס יכול להיות מצב שנראה גם את גלזר (שהורחק בגומלין מול אריס) וגם את ואן אובריים ביחד. בכל אופן, בעמדה הזאת אין לצהובים כאב ראש משמעותי.

מספר 8
מועמדים: דור פרץ, אייל גולסה, דן ביטון, יוריס ואן אובריים, גבי קניקובסקי

קשר מספר 8, הקשר האמצעי, הוא מה שפעם היה מכונה "קשר רחבה לרחבה". שחקן שמשמעותי גם בפעולות ההגנתיות, אבל גם מניע את ההתקפה מהצד השני. קצת כמו טוני קרוס. גם אם הם ממעטים להבקיע או לבשל, הפעולות שלהם חשובות במרכז השדה כמי שהופכים את ההגנה להתקפה ומוסיפים איום נוסף בין אם כ"גל שני" או עוד שחקן שמצריך שמירה ברחבה.

מי שהחזיק בתפקיד הזה בעונה האחרונה במכבי ת"א היה אייל גולסה, ובעונה הבאה זה צפוי להיות דור פרץ ששב מוונציה. פרץ שחקן שמכסה קילומטרים רבים ומשמעותי בשני צדדי המגרש, גם כמגן וגם כתוקף. בעונתו האחרונה בצהוב-כחול הוא הבקיע 10 שערים ובישל 9 נוספים עבור מכבי ת"א. ב-2020/21 וב-2018/19 הבקיע 8 שערים אצל איביץ' ובישל שניים נוספים ב-31 הופעות בליגה במקביל למאמץ בהגנה.

לכן, סביר שפרץ יפתח בעמדה זו ויתרום גם להתקפה. מה גם ששחקן שחוזר מהסרייה א', בטח בשכר שלו, צריך להיות בהרכב. התרומה של גולסה בעונה שעברה לא התבטאה במספרים (4 בישולים ב-34 הופעות), אך יכולת המסירה והתרומה ההגנתית הפכו אותו לנכס ולשחקן שיכול לקבל הזדמנויות. ואן אובריים, ביטון וקניקובסקי צפויים לקבל הזדמנויות בתפקידים אחרים בשדה, אך יכולים לאייש את העמדה בעת הצורך.

מספר 10
מועמדים: גבי קניקובסקי, פארפה גויאגון, אוסקר גלוך, דן ביטון, אבי ריקן

מספר 10, בתור התחלה, הוא לא פליימייקר "סטייל" מסוט אוזיל או חואן רומן ריקלמה - מהסוג שלא עושה הגנה ויכול לשנות משחק בטאץ' אחד. בהתחשב בעלייה של משחק הלחץ או הנעת הכדור הקצרה, הסוג הזה של השחקנים נעלם מהענף - בטח אצל מאמן כמו ולדימיר איביץ' שדורש הגנה מכל אחד משחקניו. עם זאת, מדובר בדבר הכי קרוב שיש לקשר התקפי. שחקן שיכול למצוא את עצמו כיוצר המרכזי, בין אם בקו קישור או כקשר קדמי ב-3:5:2.

בגומלין מול אריס היה זה קניקובסקי שאייש את העמדה, כאשר גם אצל מלאדן קרסטאיץ' קניקובסקי היה מספר ה-10. יכולת המסירה של קניקובסקי, במקביל לפעולות ההגנתיות, הופכות אותו אולי לשחקן השלם ביותר בשלב הנוכחי מכל השחקנים של הצהובים. לכן, הוא זכה לעדיפות על דן ביטון. קניקובסקי היה מעורב ב-20 שערים מאז תחילת 2021/22, יותר מכל קשר אחר של מכבי ת"א. הוא גם יצר 43 מצבים, גם כן יותר מכל קשר אחר. דן ביטון במקום השני ברשימה עם 27, אבי ריקן שלישי עם 22. יחד עם ההצלחה בהגנה, סביר שהוא יפתח ונראה את ביטון וריקן מתחרים על דקות מהספסל.

זה משאיר אותנו עם שני הפוטנציאלים הגדולים ואולי סימני השאלה הגדולים ביותר בסגל של מכבי תל אביב - אוסקר גלוך ופארפה גויאגון. לא ברור אם הראשון יישאר בישראל אחרי ה-31 באוגוסט, ואם כן יהיה לו קשה למצוא מקום בהרכב לפני קניקובסקי. גלוך יוצר אדיר ואחד השחקנים הטובים עם הכדור בליגת העל כבר עכשיו, אבל הפער הפיזי בינו לבין קניקובסקי (המבוגר ממנו בשש שנים) וחוסר היציבות הטבעית של הקשר בן ה-18 עלולים להיות בעוכריו. המעמד שלו אצל איביץ' לא ברור, בלשון המעטה, ויש לצהובים מספיק כישרון בהתקפה גם בלעדיו. אם גלוך לא יראה שיפור בפעולות ההגנתיות, הוא יתקשה למצוא מקום אצל הסרבי - כל זה כאמור בהנחה שהוא נשאר במכבי ת"א.

המקרה של גויאגון שונה. הוא היה מהשחקנים הטובים במכבי נתניה הכיפית של העונה שעברה והראה פוטנציאל עם שערים מרהיבים מחוץ לרחבה, אך היה חסר יציבות לפרקים אצל בני לם. איביץ' ניסה אותו מספר פעמים באגף ובהתחשב בדלילות של הצהובים באגפים, יכול להיות שזאת תהיה העמדה בה הוא יזכה למספר הדקות המירבי לצידם של שחקני התקפה אחרים. הוא יכול לשמש כקשר לעת מצוא, אבל סביר שנראה אותו יותר באגף. ייתכן שאותו דבר יקרה גם במקרה של דן ביטון.

איך משלבים את כולם?
התשובה, במקרה הזה, נמצאת אצל איביץ'. אם כולם בריאים, סביר שנראה את יוריס ואן אובריים, דור פרץ וגבי קניקובסקי כקשרים של מכבי ת"א - אך זה ישתנה מיריבה ליריבה. מול קבוצות מהטופ האירופי או מול מכבי חיפה בסמי עופר יכול להיות שנראה קישור יותר הגנתי עם ואן אובריים וגלזר ביחד. מול קבוצות קטנות יותר סביר שנראה את מכבי מנסה לדרוס ואולי אפילו את פרץ כקשר מספר 6.

זה אחד הדברים הטובים בעומס של מכבי בקישור, הגיוון. כמעט כל השחקנים יכולים לשחק ביותר מעמדה אחת בקישור או להצטיין מול יריבות ספציפיות, בדומה למה שאבי ריקן עשה מול הפועל תל אביב בפלייאוף העליון בשנה שעברה. אנחנו יכולים לראות מצב בו שישה קשרים עולים יחד בהרכב (ייני, ביטון, ואן אובריים, פרץ, קניקובסקי וגויאגון) בהתחשב במבנה הסגל הצהוב.

הגמישות הזאת תהיה חשובה במיוחד במקרה של עונה אירופית ועם העומס שצפוי העונה בעקבות המונדיאל בקטאר, שיקפיא גם את ליגת העל שלנו לחודש. זה כנראה הקישור הטוב והעמוק בישראל, לפחות כל עוד כולם כשירים ומרוצים מהדקות שלהם. וזה, כאמור, כבר תלוי במאמן עצמו.